Saç Simülasyonu Nedir?
Sorun yaşanan saç bölgesinin minik saç efekleri şeklinde özel geliştirilmiş cihaz ve özel olarak tasarlanmış saç simülasyonu boyalarıyla daha yoğun ve gür görünmesi işlemidir.Saç simülasyonu cerrahi olmayan bir yöntemdir.
Yurtdışında yıllardır “micro pigmentation” ismi ile yapılan işlemin dilimizdeki karşılığı “saç simülasyonu” şeklindedir. 2012 yılında bu sektörü Türkiye ile tanıştıran Serkan Bozkurt tarafından verilmiş olan bu isim, sektörde iş yapan tüm uygulama merkezleri ve müşteriler tarafından kabul görmüştür.
Saç simülasyonu en kaba tabiri ile kalıcı makyajın saç derisine uygulanan halidir. Elbette yapılan işlem kalıcı makyajdaki kadar basit değildir. Belli bir müddet sonra vücuttan atılabilen bir boyanın, kafa kısmındaki iki deri arasına özel iğnelerle bırakılma işlemi olarak da tanımlanabilir.
Saç simülasyonu ile kafanızda saç olmayan kısımlara küçük boya efektleri uygulanarak saç varmış gibi gösterilir. Bir anlamda boya ile illüzyon yapılır. Anlayacağınız üzere bu iş aynı zamanda dövme gibi, kalıcı makyaj gibi bir sanat dalıdır. Bu sebeple kullanılan ekipmanın sağlık yönünden uygun olması ve kaliteli olması kadar; uygulama yapan kişinin sanatkar olması da önemlidir.
Saç Simülasyonu Yaparken Hangi Malzeme ve Ekipmanlar Kullanılır?
Saç simülasyonu işlemi uygulanırken özellikle kullanılan boyanın; dövme yaparken kullanılan boyadan bazı farkları vardır. Dövme boyası bir ömür boyu vücuttan çıkmayan ve silinmeyen yapıya sahiptir. Halbuki saç simülasyonunda kullanılan boya bir müddet sonra vücuttan atılmalıdır. Vücuttan doğal yollarla atılan boya, deride herhangi bir tahribata izin vermez ve kanserojen maddeler içermez. Bu sebeple saç simülasyonunda kullanılan boyanın bir müddet sonra vücuttan atılması önemli ve gerklidir. Ayrıca kullanılan tüm boyaların ilgili bakanlık tarafından akredite edildiğinden emin olunmalıdır.
Saç simülasyonu yapılan ekipmanın ise alerji riskini en aza indirebilmek için altın iğneli olması gerekir. Diğer metallerden yapılan iğneler alerji riski yanı sıra boyayı da istenildiği gibi uygulama ikanı vermemektedir. Dünyanın en iyi gitar sanatçısına kötü bir gitar verdiğinizde nasıl güzel melodiler ortaya çıkaramayacaksa, dünyanın en iyi saç simülasyonu uzmanına kötü bir teçhizat verirseniz güzel bir çalışma ortaya koyamayacaktır.
Saç Simülasyonu İle Dövme Arasındaki Fark Nedir?
Dövme; kalıcı boyalarla yapılan, vücudun diğer kısımları ile uyum kaygısı taşımayan bir işlemdir. Saç simülasyonu ise tamamen insan sağlığına zararsız ve bir müddet sonra vücuttan atılan, kafadaki var olan saçlarla uyumlu olması gereken estetik bir işlemdir. Bu sebeple dövme ile saç simülasyonunu kıyaslamak, hatta saç simülasyonuna “saç dövmesi” demek yanlıştır.
Kimler Saç Simülasyonu Yaptırabilir?
Kadın veya erkek fark etmeksizin herkes biyolojik olarak saç simülasyonu yaptırmaya uygundur. Ancak saç simülasyonu estetik bir müdahale olduğundan dolayı, kişinin bu işlemi net olarak bilmesi ve psikolojik olarak da hazır olması gerekir.
Özellikle saçları seyrek olan, saç ektirip istediği sonuçları elde edemeyen, kafasında hiç saç olmayan kişiler için saç simülasyonu biçilmiş kaftandır. Özellikle seyrek saçlı kişilerde yapılan saç simülasyonu işleminde kişi; aynaya bakınca bile saçlarının simülasyon sayesinde varmış gibi gözüktüğünü unutur ve gerçek saçı varmış hissine kapılır.
Hiç saçı olmayan kişilerde ise “bir numara saç tıraşı” olmuş gibi bir çalışma yapılır. Özellikle kafanın üst kısmında hiç saç yoksa ama yan kısımlarda saç çıkıyorsa; harika görsel sonuçlar elde edilebilir.
Saç Simülasyonunun Kullanım Ömrü Var mı?
Yaradan tarafından bahşedilen doğal saçlarınızın bile bir ömrü var iken, “saç simülasyonunun bir kullanım ömrü yoktur” demek gerçekle bağdaşmaz. Elbette bu estetik müdahalenin de bir ömrü vardır ve diğer tüm estetik müdahaleler gibi belirli sürelerde yenileme ve rötuş işlemi yapılmalıdır.
“Ancak saç simülasyonu en fazla ne kadar dayanır?” sorusuna cevap vermek mümkün değildir. Bazı bünyelerde 4-6 sene hiçbir ekstra işlem hatta rötuş bile yapmadan kullanılabildiği gibi, bazı kişilerin her sene düzenli rötuş yaptırması gerekmektedir.
Klor, güneş ışığı, kullanılan kozmetik malzemeler gibi birçok unsur bu işlemin kullanım ömrüne etki eder.
Saç Simülasyonu Yaptırdıktan Sonra Dikkat Etmem Gerekenler Nelerdir?
Saç simülasyonu yaptırdıktan sonra özellikle dikkat etmeniz gereken herhangi bir husus yoktur. Simülasyon işlemi yapılan koltuktan kalktıktan hemen sonra gündelik yaşantınıza kaldığınız yerden devam edebilirsiniz. Kullanmanız gereken bir krem, özel bir şampuan veya bakım kürü gibi herhangi bir ürün bulunmamaktadır.
Saç Simülasyonu mu Yaptırmalı, Saç Ekimi mi Yaptırmalı, Yoksa Protez Saç mı Kullanmalı?
Bu soru tamamen tek başınıza cevap vermeniz gereken bir sorudur. Her üç saçlandırma şekli de kendine özel avantaj ve dezavantajları barındırır. Saçlandırma işlemi isteyen kişinin işlemden beklentilerinin ne olduğu belirlenmeli ve beklentilerine göre bir çözüme yönlenmesi sağlanmalıdır.
Saç Simülasyonu Fiyatları
Saç simülasyonu fiyatları belirlenirken uygulama yapılan yerin uzman tarafından görülmesi çok önemlidir. Bu sebeple mutlaka simülasyon yapılacak merkeze bizzat gidilmelidir. Aynı büyüklükteki simülasyon işlemi bazı kişilerde tek seansta ve bir uzmanla yapılabilecekken, bazı kişilerde birkaç farklı uzmanın birden fazla seans çalışması gerekebilir. Bu sebeple sadece simülasyon uygulanacak bölgenin resmini görerek fiyat vermek, ya da sabit bir paket fiyat sunmak olası değildir.